/ / Глутен ли е грешно за вас?

Глутен ли е грешно за вас?

Сватбата на Челси Клинтън има много пресаза прекрасния локал, уважаваните гости и красивата й рокля. Но това, което също взе тортата по отношение на медийното отразяване, беше тортата. Без глутен торта.

Преди 10 години едва ли някой знаеше какводума глутен означава, да не говорим замислих да се избегне това. Но сега менютата за диета без глутен са яростни, а звездите като Гуинет Полтроу, Рейчъл Уайз и Виктория Бекъм са свързани с начин на живот без глутен, за който се казва, че допринася за увеличаване на енергията, тънки бедра , и намаляване на корема подуване.

Какво е точно
Глутенът е протеин, намиращ се в зърнената пшеница,ечемик и ръж. Повечето от нас несъзнателно го обичат, защото глутенът ни дава любимите ни храни, които имат специално докосване: прави пици тестото еластично, дава хляб на гъбата си текстура и се използва за уплътняване на сосове и супи.

Без хранене с глутен има основа в науката, и тоне помага на истински здравословен проблем. За хората с хронично заболяване на храносмилателната система, наречено "целиакия", глутена е наистина зъл: телата им разглеждат дори мъничката троха като злобен нашественик и предизвикват имунна реакция, казва д-р Алесио Фасано, медицински директор на Центъра за Celiac Research в Балтимор. Проблемът е, че тази имунна реакция завършва с увреждане на тънките черва, което причинява както голямо стомашно-чревно безпокойство, така и хранителни недостатъци. Ако не се лекуват, тези реакции могат да доведат до рак на червата, както и до усложнения като безплодие и остеопороза.

Експерти някога смятали, че цьолиакия е рядкостнарушение, което се смята, че засяга един на всеки 10 000 души. Но изследването на Архив на вътрешната медицина през 2003 г. показва, че целиакия е много по-разпространен от всеки, който е подозирал, засягайки един от 133 американци. С увеличеното тестване и осведоменост, повече хора осъзнават защо са се разболяли, след като са яли парче хляб, а хранителните компании са открили нов пазар.

Сега възниква още един проблем, а експертите саотнасящи се до него като не чувствителност към глутен. Чувствителността към глутен може да доведе до подобни симптоми на сърцето, като стомашни спазми, диария и подуване на корема. За разлика от човечеството, чувствителността не уврежда червата. В продължение на години здравните специалисти не вярваха, че не чувствителността към глутен съществува, но експертите започват да признават, че това може да засегне повече от 20 милиона американци, твърди Фасано.

Здравната хип
Благодарение на увеличаването на диагностицираните целиаци ислучаите на чувствителност към глутен и съответното повишаване в храните, предлагани на страдащите, "бездънната диета се е появила от неизвестност и сега махалото се е завъртяло напълно в другата посока", казва Фасано. И с тази популярност, хората са се захванали да избягват глутена като лек - всичко това за много от обстоятелствата освен целяка, включително мигрена, фибромиалгия и синдром на хроничната умора. Докато някои са намерили облекчение, това не означава, че без глутен диета ще работи във всички случаи.

И тогава има идеята, че без глутенсъществуването е билет за бърза загуба на тегло. Но, казва Марк ДеМео, директор по гастроентерология и хранене в програмата за възрастни Celiac Disease в медицинския център на университета "Риш" в Чикаго, "няма нищо вълшебно за диета без глутен, която ще ви помогне да отслабнете". Това, което наистина работи: безгръбначната храна може сериозно да ограничи броя на храните, които можете да ядете. При по-малко избор имате много по-малко вероятност да преяждате, казва Шели Кейс, РД, автор на диета без глутен: Изчерпателно ръководство за ресурсите и член на медицинския консултативен съвет за Фондация "Celiac Disease".

Но той може да се възпламени също, защото без глутен не означава без мазнини или без калории.

"Без глутен да обединявате храната заедно, хранапроизводителите често използват повече мазнини и захар, за да направят продукта по-приятно ", казва Case.Помислете за дресинг: Доставката на обикновени солени кайсии има около 110 калории и само един грам мазнини.Направете ги за безглутенови препари и можете да получите 140 калории шест грама мазнини.

Трябва ли да не съдържате глутен?
Ако имате целулитна болест или чувствителност към глутен,отговорът е лесен: Да, трябва да го направите. Но ако просто искате да дадете диетата на въртене, знайте следното: Това е огромна болка в задника. Даването на глутен може да звучи като основно като изрязване на хляб или изяждане на по-малко тестени изделия, но това не е просто друга версия на ниско съдържание на въглехидрати. Тъй като глутенът прави храни дебели и вкусни, той се прибавя към всичко, от дресинга на салата до соевия сос и подправките.

Освен безпорядъка, може да се окажете сериознихранителни недостатъци. "Без глутен не е непременно равно на здравословно състояние, особено когато хората изваждат от хранителния режим хранителни добавки, обогатени с витамини и пълнозърнести храни, и ги заменят с брашна без глутен", казва изследването. да пропуснете важни хранителни вещества като желязо, витамини В и фибри.

Тук идва внимателното планиране на хранене,което може да обясни защо някои хора се чувстват толкова добре, когато отиват на свобода: "Те ядат истинска храна вместо свръхпроцесорна опаковка." Ако пропуснете безплатните екстракти от глутен и се съсредоточите върху плодове, зеленчуци, постно белтъчини, млечни продукти и без глутен зърна като амарант и quinoa, това може да бъде много здравословен начин на хранене ", казва Марлиша Браун, РД, автор на Без глутен, без насилие, - Но не можеш да го криеш.

Седем признаци на чувствителност към глутен
Повече от 2.5 милиона души могат да имат целулиа, но само около 150 000 са диагностицирани. Това е така, защото хората могат да бъдат безсимптомни от години, а симптомите на целиакия също могат да се припокриват с други медицински проблеми, така че често се бърка както пациентите, така и лекарите, които казват, че ако мислите, че може да имате проблем, алуминиев глутен от вашата диета, преди да бъде изследван от специалист. Ако излезете от глутена изцяло преди да направите теста, резултатите ви може да се окажат отрицателни, дори ако имате заболяването.

Целиакалната болест има стотици признати симптоми, според асоциацията "Celiac sprue", нестопанска цел за тези с болестта. Ето някои често срещани проблеми:

> Хронична диария или запек
> Коремна болка и подуване на корема
> Необяснима загуба на тегло
> Анемия
> Умора
> Безплодие

Обръщам внимание на: